Laupäev, 5. september 2009

Karamelline pähkli-õunakook















Sain ema käest palju-palju õunu ning eks hakkan siis järjest kooke nendest tegema. Eile nägin naabri juures retseptiraamatut õunakookidest ning seadsin oma sammud uuesti tema juurde. Raamat käes, hakkasin seda uurima ja tundus, et õunadest jääb puudu, sest nii palju ahvatlevaid kooke oli seal. Aga esimeseks tegin siis karamellist pähkli-õunakooki.

Kate:
1 dl fariinisuhkurt
50 gr võid
2 sl kohvi- või vahukoort
2 dl kreeka pähkleid

Tainas:

500 gr hapukaid õunu
100 gr võid
2 dl fariinisuhkurt
2 muna
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl kaneeli
1/2 tl nelki
1/4 tl soola

Kuumuta ahi 175 kraadini. Vooderda lahtikäiva 24-26 cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga, määri võiga. Mõõda katte jaoks fariinisuhkur, või ja koor kastrulisse. Kuumuta, kuni või sulab. Sega hulka pähklid. Kummuta segu vormi põhja ja silu ühtlaseks. Koori ja poolita õunad, puhasta seemnetest ja lõika kuubikuteks. Vahusta toasoe või fariinisuhkruga. Vahustamist jätkates lisa ükshaaval munad. Sega omavahel kuivained ja lisa munavahusse. Sega hulka ka õunakuubikud. Tõsta tainas pähklisegu peale ja lükka ühtlaseks. Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit, kuni nuga jääb noaotsaga proovides kuivaks. Kook tuleb küpsetada täiesti küpseks, kuna õunad teevad koogi mahlaseks niigi. Kui pind pruunistub liialt, kata pealt fooliumiga. Lase koogil jahtuda ja kummuta tagurpidi taldrikule. Serveeri vahukoore või vanillijäätisega.

Kommentaare ei ole: